parotet m

Definició

Libèl·lula, espiadimonis.

«Parotet, parotet, | que t’agarre del culet; maroteta, maroreta, | que t’agarre de l’aleta; | parot, parot, | ves i busca la marota»  (cançó popular valenciana).

«El mascle rep el nom de parotet i la femella el de maroteta. En els anys quaranta i cinquanta eren abundants a la ciutat de València, especialment els de color ataronjat. Els xiquets d’aquella època els agarràvem de la part posterior de l’abdomen amb els dits índex i polze mentres cantàvem la cançoneta: “Parotet, parotet, que t’agarre del culet”» (Eugeni S. Reig, El valencià de sempre, 2015).

Etimologia

Parotet i maroteta són diminutius de parot i marota, augmentatius de pare i mare.

Usos

  • I com que l’aixeta de la font regalimava sempre, s’havia fet un xipoll que quan no el remenàvem nosaltres i el fang s’aquietava al fons, tenia l’aigua clara, i si t’acostaves, t’hi veies com en un mirall. I els parotets també s’acostaven al xipoll perquè sembla que els agradava de mirar-s’hi, tan bonics, amb les ales blaves o vermelles. I hi havia parotets i marotetes, que la gent sabuda diu libèl·lules. I nosaltres aleshores sabíem quin era el parotet i quina la maroteta, però ara ja he oblidat com ho sabíem.

    Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya (València: Tres i Quatre, 1976), pàg. 68
  • I tancava els ulls i tornava a mirar, però no podia alçar-me de la meua cadira perquè la morta era ma tia, i diu que la família havia d’estar present. M’hauria agradat d’anar-me’n amb els altres xicons a caçar parotets vora la font, o a fer arca amb els de Bellaguarda, o a jugar al calig a la plaça. Però havia de romandre al costat d’ella i mentrestant la seua ànima-papallona estaria creuant el llindar de l’altre món.

    Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya, pàg. 154

Tema de la setmana

Mots i passatges trets de Matèria de Bretanya, de Carmelina Sánchez-Cutillas

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “parotet”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a remullaxàmbit