xafogor f

Definició

Calor sufocant que se sent en un ambient molt calent i encalmat.

El cap de setmana passat va fer una xafogor insuportable.

Etimologia

Derivat del llatí offocare, ‘ofegar’, amb el prefix ex-, i fins molt probablement d’una forma exoffocatio, que hauria donat una terminació -aó, contreta en , i amb -r per influx del sufix -or, formador de noms abstractes (v. tardor, coïssor).

Usos

  • Com l’any passat per aquest temps, hauré de dir adéu als lectors. Quan arriba el juliol, em veig obligat a suspendre la publicació d’aquest article, per uns o uns altres motius. L’estiu passat, me n’anava a descansar, però enguany m’espera tanta de feina que seria impropi parlar de vacacions. Em limitaré a canviar de casa, cercant una micoia de fresca, fugint de la xafogor, com diuen els meteoròlegs.

    Josep A. Grimalt, «A reveure» (Diario de Mallorca, 4 de juliol del 2004)
  • Es cansava molt. Vam seure sota una palmera de la plaça Reial: la va encisar. La vaig dur amb taxi —que pagà ella— al monestir de Pedralbes i com que a Barcelona feia xafogor, la pau i la frescor de la placeta davant l’església la va reposar i va plorar de goig enmig de tanta serenitat i verdor.

    Teresa Pàmies, Gent del meu exili (1975)

Tema de la setmana

Mots estiuencs

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

guinguetadropo -a