vistiplau m

Definició

Verificació i conformitat d’un certificat, d’una actuació, etc.

Abans de publicar l’article, cal el vistiplau del director.

Algunes paraules que vam enviar la setmana passada encara no han rebut el vistiplau de l’IEC i no consten al seu diccionari.

Etimologia

De vist, participi del verb veure (del llatí videre), i plau, tercera persona de l’indicatiu del verb plaure (del llatí placere).

Usos

  • No sé per què, però sempre que sóc fora de la ciutat que estimo, penso que aquesta es transformarà, per art de màgia, en la ciutat que somiàvem que seria. Però ben aviat pago la meva ingenuïtat. Abans, eren canvis imperceptibles: una casa enrunada, un carrer aixecat, un bar que havia desaparegut. Ara tot és sobtat, tot va de pressa. I l’urpa de Núñez y Navarro devora ràpidament totes les cantonades amb el vistiplau de l’Ajuntament —si no és així, que em demostrin el contrari.

    Montserrat Roig, «Retorn a ciutat», Guía del Ocio, 11.08.1980, reproduït a Diari d’uns anys (1975-1981) (Barcelona: Acontravent, 2010)
  • S’està preguntant si el Max donaria el vistiplau al menú quan sona el telèfon i és el Max, que li pregunta si ja ha pensat en el menú d’aquesta nit i li demana instruccions. També vol saber altres detalls, com si soparan fora o al menjador o si ha mirat la previsió del temps. Tenir els pensaments tan coordinats amb els del seu marit, com si tinguessin els cervells connectats per Bluetooth, la neguiteja.

    Care Santos, Desig de xocolata (Barcelona: Planeta, 2014)

Tema de la setmana

De vegades dues paraules s’ajunten i en formen una de nova. Aquesta setmana en veurem unes quantes, amb la particularitat que l’aglutinació és triple perquè entremig s’hi ha escolat la conjunció i.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

carrisquejarvaivé