topadís -issa adj

Definició

1  Que és fàcil de topar-hi.

2  Dit de la persona que es fa trobadissa.

fer-se topadís  Arranjar les coses per trobar-se amb algú.

Etimologia

De topar, d’origen onomatopeic, del so top d’un xoc.

Usos

  • No està bé que ho digui jo, però m’he topat moltes persones que m’han fet pressió perquè reprengués la sèrie. —Com és que ja no escrius en el Diari de Mallorca? —Quan tornaràs a publicar aquells articles que feies sobre llenguatge?—. Aquestes i altres frases semblants, m’han dit els coneguts que em veien pel carrer o per altres llocs topadissos. Si sumam els testimonis directes i els rebuts per correu, he d’arribar a la conclusió que el nombre de seguidors d’aquesta secció és prou alt per a justificar-ne la continuïtat.

    Josep A. Grimalt, «Tornem-hi» (Diario de Mallorca, 9 de gener del 2005)
  • Els explicam la manera especial d’aglapir la pronunciació i la conjugació, i aviat se’n fan càrrec, i tant el Modest, com la Marieta de Bisa, com el Llorenç de Bisa, ens responen amb un aplom i una seguretat que encanten. Que hi brolla de pura i de dolça la llengua catalana d’aquelles boques infantils! A la llegua se veu que Isavarre conserva millor que no Esterri el dialecte de la vall d’Àneu, com a punt més arraconat que és i menys topadís.

    Antoni M. Alcover, Dietari de l’excursió filològica 1906 (Barcelona: Proa, 2006), pàg. 128

Tema de la setmana

Topant de cap en una i altra soca, hem trobat uns quants adjectius amb el sufix -dís -dissa, del llatí -icius o -itius, que significa ‘tendència a’ o ‘facilitat de’, com en trencadís, bellugadís, llevadís, corredís.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

topantsoblidadís -issa