tenir (algú) per la mà (alguna cosa)

Definició

Tenir algú pràctica, habilitat, a fer alguna cosa.

Tu que ho tens per la mà, hauries de cosir-me aquesta butxaca; jo no ho he fet mai i no me’n sortiria.

Té aquesta tècnica molt per la mà; ens ho farà en un batre d’ulls.

Usos

  • Qui sap fer bé una cosa es diu que hi té la mà trencada però el que no arriba a final de mes perquè gasta sense control té la mà foradada. Si tens les mans brutes és que ets culpable, i si tens les mans netes és que ets innocent. Quan tens la seguretat d’alguna cosa estàs disposat a posar-hi la mà al foc i quan t’escandalitzes et poses les mans al cap. Si algú et passa la mà per la cara és que és molt millor que tu, i si fa les coses amb diplomàcia és que té mà esquerra. I aquestes són només unes quantes de les frases fetes que diem relacionades amb les mans! Segur que les teniu totes per la mà i encara se us n’acudeixen una mà més.

    Agnès Rotger Dunyó i Jordi Palou, Tutis per a tothom! (Barcelona: Ara Llibres, 2023), pàg. 73
  •     —Li estic molt agraït, senyor Bernabé.
       —Deixa’t estar de compliments i anem al gra. Mira, ara, de moment, t’hauràs de dedicar a expedir targetes d’abastecimiento, però després, tan prompte com cadascú tinga la seua, passaràs a fer-te càrrec d’un magatzem. Supose que, com que ja ho tens per la mà, això de dur un magatzem, no em faràs quedar malament.
       —Pot estar-ne ben segur.

    Vicent Pallarés, Les urpes del llop (Alzira: Bromera, 2001), pàg. 147

Tema de la setmana

Mots que (re)trobem a Tutis per a tothom!, amb què podeu jugar al Paraulògic (en format analògic i digital) sense que ningú us passi la mà per la cara.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “tenir (algú) per la mà (alguna cosa)”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desnassartenir mà esquerra