una mà de

Definició

Un gran nombre de.

Dins el corral tenim una mà de conills.

Va arribar allà on és perquè duia una mà de recomanacions.

Usos

 • Pel que respecta a les parets… ¡les parets no existeixen! Completament recobertes de quadros; quadros detestables, naturalment, de sants i de santes, d’ànimes del Purgatori, la mort del just i la del pecador; fins n’hi ha un amb tots els monarques d’Europa. Anterior a la guerra del 14, és clar; hi ha una mà de monarques que esgarrifa, voltant, com si fos el patriarca de tota la colla, el pobre Francesc Josep amb les seves fabuloses patilles. I després, retrats de família, molts retrats de família: unes cares lletges, abominables, de gent a qui segons sembla un servidor deu la vida. ¡Unes cares espantoses, que s’assemblen extraordinàriament a la meva!

  Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956]), pàg. 145
 • —Creus que l’habitatge és el principal problema en què les institucions haurien d’ajudar els joves?
     —L’habitatge sobretot. Jo crec que amb la mà de pisos que s’estan construint se n’haurien de destinar uns quants per a unes edats determinades, per a joves. Que la gent de la nostra edat pogués accedir a pisos en millors condicions de pagament i de preu.

  Beth entrevistada per Antoni Aira, «Votaré amb ganes a la tardor i espero que molts joves també ho facin» (Avui, 11 d’agost del 2003)

Tema de la setmana

N’hi ha molts: d’aturats, d’endeutats, de fastiguejats, d’espavilats, de panxacontents. Per poc que furguem, de qualsevol cosa n’hi ha una mà, un devessall, un gavadal. Com ara de sinònims per dir, justament, ‘molt(s)’ (mot que no debades s’assembla molt a ‘mot’). 

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “una mà de”

 1. Miquel Martines Simó — Tarragona

  Es tracta d’un dubte relacionat amb l’expressió “una mà de”:
  No és “una mar de”? Ho dic perquè jo sempre he sentit i sento “hi havia la ‘mar’ de gent”, pronunciant la erra final de mar. I, encara que l’argument sembli simple, com que una mar és molt més gran -i hi cap més gent i/o coses- que no pas una mà…

  Respon
  • RodaMots

   Segons el GDLC:

   una mà de fig Un gran nombre. En David té una mà de camises!
   la mar de Molta quantitat de, gran nombre de, molt. Va anar-hi la mar de gent. És la mar de feliç. S’ha fet la mar d’il·lusions.
   una mar de Una gran quantitat de, molt. Estic en una mar de dubtes. Una mar de sang, de llàgrimes.

   Són dues expressions diferents, doncs, tot i que signifiquen el mateix.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

posar-se les mans al capun piló