gavadal m

Definició

Recipient o cubell per a rentar-hi els plats, remullar-hi certs objectes, posar-hi el menjar dels porcs i altre bestiar, etc.

(fig.)  a gavadals (loc. adv.)  En abundància.

Ha fet diners a gavadals.

un gavadal (de coses): un gran nombre.

Després de dimitir, vaig rebre un gavadal de felicitacions.

El mot «mares» admet un gavadal d’anagrames en català.

Etimologia

Del llatí gabata, ‘escudella, recipient gran’.

Usos

  • A més d’ICV, també podrien considerar-se’n hereus els que s’organitzaren com a PCC i, posteriorment, els que crearen el PSUC-Viu. De manera que d’hereus del PSUC n’hi hauria un gavadal si el concepte herència s’apliqués a la militància política i no fos essencialment aliè a la cultura marxiana. Atès que els presumptes hereus són molts i desavinguts podrien crear situacions més pròpies d’una comèdia d’intriga i embolics que d’un partit seriós que, en néixer fa seixanta-sis anys, es proposà «canviar el món de base», com diu l’himne que ja no cantem.

    Teresa Pàmies, «Hereus del PSUC» (Avui, 12 d’agost del 2002)
  • Els bombers havien llançat aigua a gavadals damunt la roba i l’acabaven de destrossar: un empudegament horrorós.

    Jaume Cabré, La teranyina (Barcelona: Proa, 1984)

Tema de la setmana

«De termes que expressin ‘gran quantitat’, ‘abundància’, n’hi ha un munt, una pila, un tou, una mà, una colla, un grapat. És a dir, un fotimer». Així començava un dels exemples del mot enviat divendres, fotimer. Aquesta setmana en veurem uns quants més, d’aquests termes, que ens aniran prou bé per no haver de recórrer sempre a «molt» o «molts».

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fotimera desdir