sortir-se’n v

Definició

Salvar-se algú de compromisos, de dificultats, d’entrebancs, etc.; sortir airós d’una empresa dificultosa, resoldre’s positivament alguna cosa.

La seva situació era difícil, però se’n va sortir molt bé.

Se’n sortiran o no, els nostres amics, de l’embolic en què s’han ficat? Ho veurem en el pròxim episodi.

En valencià sol usar-se, amb aquest mateix sentit, el verb deseixir-se’n.

Etimologia

Sembla derivat del català antic surt, surta, participi de sorgir (llatí vulgar surctus, participi de surgere, ‘brollar, sorgir’), combinat amb el llatí sortiri, ‘tirar, treure a la sort’.

Usos

 • I, a vegades, una tonteria de sobte ens indica que ens en sortim.
  I, a vegades, se’ns baixa la verge i de sobte ens revela que ens en sortim.
  I, a vegades, contra tot pronòstic, una gran bestiesa capgira allò que crèiem lògic,
  tot fent evident
  que, per un moment,
  ens en sortim.

  Guillem Gisbert, «Captatio benevolentiae», al disc dels Manel Els millors professors europeus (DiscMedi, 2008)
 • Ahir, al diari El Mundo, hi havia la filtració setmanal del cas Urdangarin, que, com sempre, era preciosa. Diu que Diego Torres, que va ser soci del marit de la infanta Cristina, «exigeix 10 milions per no perjudicar la monarquia» a més a més d’una «feina estable» i «un milió d’euros pel cost de l’advocat». Si la cosa li surt —ja no dic del tot— una mica bé, n’hi ha per treure’s el barret. No cal haver anat a Esade com ell per entendre que fer negocis nets o bruts amb la família reial sempre t’acaba sortint a compte. I si no se’n surt, també em trec el barret, perquè aconseguirà la mateixa pasta fent —és un dir— un llibre sobre la seva amistat amb Urdangarin (jo mateixa m’ofereixo per donar-hi forma) i anant als programes del cor a ensenyar els e-mails que diu que té.

  Empar Moliner, «Gang of s’Illot» (Ara, 8 de maig del 2012)

Tema de la setmana

Aquesta setmana tenim un enigmot (o enigma amagat en els mots) que ens heu d’ajudar a desentrellar: ¿quin és el tema que aplega els mots que enviem de dilluns a divendres? Envieu la resposta a mots@rodamots.com; entre els qui l’encertin sortejarem tres lots de tres llibres cadascun. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç. 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

empentadeler