empenta f

Definició

1  Cop fort donat a algú o una cosa tot apartant-lo.

Li vaig donar una empenta, que de poc el faig caure!

No hi vull anar, a la manifestació: no vull rebre empentes.

L’empenta de l’aigua va arrossegar els vehicles.

2  (p. ext.)  Esforç intens i breu, especialment el que cal per a acabar una feina o arribar a un lloc; ajuda o impuls decisiu per a fer una cosa; embranzida.

Li cal una última empenta per a acabar la carrera.

És admirable l’empenta d’aquesta dona!

L’empenta irresistible de les noves idees.

També: espenta, sempenta

Etimologia

Femení substantivat de l’antic empent, participi passat d’empènyer, llatí vulgar impinctus, participi vulgar d’impingere, ‘empènyer’, en lloc del clàssic impactus (d’on deriven ‘impacte’ i ‘impactar’).

Usos

  • Una escriptora molt desimbolta va dir un dia, paraula amunt, paraula avall, que aquest no seria un país normal fins que l’idioma vehicular de les putes, els camells i els presidiaris no fos el català. Ara, amb l’empenta de la crisi, no deu faltar gaire per assolir aquest anhel legítim de tot poble que es vulgui fer valer. En tot cas, i centrant-nos en els aspirants a formar part del tercer grup, ja no caldria sinó que aquests magistrats que l’altre dia feien vaga, ens els jutgessin en català. Però això potser ja seria demanar massa.

    Marta Rojals, «Volem pispes catalans» (VilaWeb, 23 de febrer del 2009)
  • Un dia que el vaig entrevistar, m’havia dit: «A parer meu, Menorca té dues característiques que la defineixen. En primer lloc, un aïllament pregon que li confereix l’aire de pertànyer a un altre temps; i en segon lloc, esser l’illa de les Balears amb més empenta personal, potser motivada per les dominacions estrangeres».

    Miquel Àngel Limon, «Records menorquins vivíssims de Porcel» (Diari de Balears, 6 de juliol del 2009)

Tema de la setmana

Aquesta setmana tenim dues cites importants amb la història de ‘Cada dia un mot’. La primera és cosa nostra: fa tants anys que estem fent rodar mots i n’hem amuntegat tants i tants que divendres arribarem al que fa 3.000! La segona és cosa vostra: ara mateix som 23.875 subscriptors i amb una empenteta més podem arribar als 24.000 (i, amb dues o tres bones empentes, als 25.000, que fa de més bon arrodonir). Ens hi voldreu ajudar? Va, per celebrar-ho us proposarem un enigma d’aquells que fem de tant en tant perquè us espremeu una mica el cervell i perquè la cosa sigui una mica més interactiva: ¿quin és el tema dels mots que enviem aquesta setmana? Envieu la resposta a mots@rodamots.com; entre els qui l’encertin sortejarem tres lots de tres llibres cadascun, gentilesa de les editorials Bromera, Proa i Viena. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç. 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nyicrissortir-se'n