tal i tal

Definició

Aquest i aquell.

Explica-li que van venir a veure’m tal i tal persona i per això no vaig poder sortir de casa.

Cal que li mani que comparegui tal i tal dia.

Etimologia

Del llatí talis, mateix significat.

Usos

 • Edmund Wilson és capaç de llegir rus perfectament, i em sembla que fins i tot l’escriu, encara que amb Nabókov es va cartejar en anglès. I saps què?, quan jo vivia amb els Johnson, Priscilla mai no em va ensenyar cap fragment de la traducció i mai no em va preguntar res de res. Jo també sóc traductora i sé com d’important és tenir l’autor a mà i saber el significat precís de tal i tal paraula, frase o paràgraf. Sempre ho vaig trobar a faltar quan traduïa novel·les de l’anglès.

  Monika Zgustova, Les roses de Stalin (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2016)
 • Pretenien que els diguera qui m’ho havia donat i a qui li ho havia de donar, i jo vinga a dir que no en sabia res, que no sabia què era allò (i això era veritat), i ells m’ho explicaren, i em digueren que ja havia estat en tal i tal lloc, i jo retrucava que, si tant sabien, per què havien esperat tant a enganxar-me?

  Juli Alandes, Trencatenebres (València: Tres i Quatre, 2015)

Tema de la setmana

De tant en tant (o potser més aviat de tard en tard) trobem expressions o locucions amb paraules repetides. Com que la majoria la formen monosíl·labs (a més a més, a poc a poc, fer la viu-viu…), potser aquesta reduplicació és un recurs per assegurar-nos que ens han entès bé.

Enllaços

2 comentaris a “tal i tal”

  • RodaMots

   Sembla que l’únic diccionari que recull aquesta equivalència és el Diccionari pràctic i complementari de la llengua catalana (https://www.dicpc.cat/), que assenyala l’expressió *tal i qual entre les “entrades que és millor d’evitar” i proposa tal i tal (en aquest sentit d’‘això i allò’) com a alternativa:

   És molt orgullosa la nena: li vaig dir tal i tal i no em va contestar (o això i allò, coses; no *tal i qual).

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tant se valarreu arreu