sotsobrar v

Definició

1  Girar de cap per avall.

2  Fer caure a terra un adversari i subjectar-lo.

3  Tombar-se una embarcació sobre un costat fent mitja volta.

Etimologia

De sotsobre, ‘acció de sotsobrar una embarcació’ (de sotsobre vol dir ‘de cap per avall’), de sots, ‘sota’, i sobre, és a dir ‘fer sotsobre’, o sia, ‘capgirar-se una embarcació’.

Usos

  • Quan doblaven la confluència de l’Ebre amb el Segre, una flamarada esbandí la nit i ensangonà la vall com una alba esgarriada i efímera. Volaven el pont. Al cap d’un moment, l’ona provocada per l’explosió estigué a punt de fer sotsobrar el llaüt. Però Malena no va sentir els crits d’esglai dels fugitius amuntegats a la nau ni la blasfèmia del Nelson. Enmig del desori va colpir-la un pressentiment terrible: no tornaria a veure l’Aleix.

    Jesús Moncada, Camí de sirga (Barcelona: La Magrana, 1988)
  • Em sento a punt de caure en la follia d’amor de què parlava Simone Weil, sotsobrat per emocions tan intenses que amb prou feines em puc estar de plorar en públic, de tanta bellesa que descobreixo absolutament en tot, particularment en tot el que té vida, com aquells joves afganesos que he vist per la televisió ballant, extàtics, enmig de la misèria del seu país arruïnat per tants exèrcits.

    Ramon Monton, «A l’hospital», dins L’encanteri (Barcelona: March, 2006), pàg. 81

Tema de la setmana

Etimologies curioses

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rufià -anaesnob