de sotsobre loc adv

Definició

De cap per avall.

Cal tornar-ho a col·locar tot, perquè està tot de sotsobre.

Etimologia

De sots, manera de dir ‘sota’ antigament, i sobre, és a dir ‘fer sotsobre’, o sia, ‘capgirar-se una embarcació’. Fer sotsobre o sotsobrar és ‘fer caure a terra i subjectar sota seu (l’adversari)’, ‘una nau, tombar-se de costat donant mitja volta’.

Usos

 • Sempre que es produeixen circumstàncies excepcionals apareixen uns tipus tan insòlits com les mateixes situacions. Es tracta d’uns individus que constitueixen la negació de totes les hipòtesis, capaços de tombar de sotsobre les teories més ben fonamentades i d’esmicolar els principis considerats com a infal·libles. Són una espècie que s’adapta perfectament, amb rapidesa, a les eventualitats més adverses i que, a més a més, són prou destres per reeixir on tota possibilitat d’èxit és pràcticament nul·la.

  Francesc Grau i Viader, Rua de captius (Barcelona: Club Editor, 2014 [1981]), pàg. 102
 • Mes, sents? per sepultar-la la terra ja es mig obre;
  oh! mira-la estimbada rodar-hi des del cim;
  li reque o no, ha de beure’s, girada de sotsobre,
  de l’amargor de l’ira divina l’escorrim.

  Jacint Verdaguer, L’Atlàntida, cant quart (1877)

Tema de la setmana

Locucions formades amb de seguit d’un nom

Temes i etiquetes

2 comentaris a “de sotsobre”

  • RodaMots

   No tot el que coincideix amb el castellà n’és un calc; en aquest cas és a l’inrevés. Segons recull Joan Coromines al Diccionario Crítico Etimológico Castellano e Hispánico, zozobra i zozobrar venen «del catalán fer sotsobre y su derivado sotsobrar ‘volcarse la embarcación’, ‘hacer caer a tierra uno al adversario y sujetarlo debajo de su cuerpo’; aquél es compuesto de sots ‘debajo’ (SUBTUS) y sobre ‘encima’, la ts catalana se transcribió por su homófona ç [soçobra]» i després va derivar en z.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de patacadade renom