solellada f

Definició

Insolació, claror i ardor directa del sol; acció d’assolellar o assolellar-se, que és ‘exposar alguna cosa als raigs del sol’.

Tornant a casa rebíem la solellada al cap i a l’esquena.

També: assolellada

Etimologia

De solell, ‘sol, assolellat’, de sol, del llatí sol, solis, mateix significat. Més mots de la mateixa família són ressol, antisolar, solà, solàriumsolella (o soleia) i solstici.

Usos

 • Tot i que ja preveia l’espectacle, he de confessar que no he pogut reprimir una petita sorpresa en mesurar ràpidament, cinematogràficament, la quantitat de banyistes que hi ha des de Barcelona fins a Salou. Gairebé no descobriu una llenca de sorra sense el seu grup d’éssers mig nus, coent sota la solellada de juliol. No hi ha ombra per prima que sigui que no serveixi d’aixopluc a unes quantes dotzenes d’automòbils… Els mateixos autos, entre els pins i la bardissa, enfilats a un rost o abocats a una riera, sembla que perdin llur rigidesa metàl·lica i que, en canvi, adquireixin un tarannà tot ingenu i idíl·lic. N’hi ha que diríeu que pasturen xais.

  Carles Soldevila, «El nostre nudisme» (La Publicitat, 22 de juliol del 1930), reproduït a Fulls de dietari. Una antologia (Barcelona: Empúries, 2004), pàg. 338
 • Com rèptil monstruós de pell clapada,
  d’entranya llefiscosa, era ajocat
  al seu racó, bevent la solellada.
  De sobte, sa malícia desvetllada,
  enrevisclant-se, va esquerdar el test.
  Enllà de l’hort, que se’n perdés el quest,
  dalt d’una paret seca fou llançat,
  i al cap de temps, damunt les pedres dures,
  furgant per les llivanyes i juntures,
  trobí el vell drac encara aferrissat.

  Maria-Antònia Salvà, «D’un cactus», dins El retorn (1934)

Tema de la setmana

Aquesta és l’última setmana de la temporada en què enviem mots; a partir de dilluns que ve i fins l’1 de setembre tanquem unes setmanes per vacances. Per anar-nos-hi ambientant, aquests dies ens capbussarem en uns quants mots estiuencs.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ravatxolescaldot