aixopluc m

Definició

Lloc on posar-se a cobert de la pluja.

Quan començà a ploure érem a camp ras i cercàrem endebades un aixopluc.

També s’usa en sentit figurat: Mentre el cercava la policia va trobar un aixopluc a casa d’un parent llunyà.

També: sopluig

Etimologia

D’aixoplugar, del sinònim soplujar-se i de la seva variant aixoplujar-se, per influx del català occidental esplugar-se, mateix significat, derivat d’espluga, ‘cova’.

Usos

  • No sabia què ens esperava, com seríem rebudes. Només tenia la paraula de Jean-Baptiste que allà hi trobaríem aixopluc.
       —Els Artaut són una família acomodada i respectuosa amb la llei; amb Monsieur Artaut he fet tractes sovint. Us acolliran tan aviat com llegeixin aquesta nota.
       Això em va dir el meu marit al peu de la diligència. I em va allargar la nota manuscrita que ara duc a la mà, feta un manyoc de tant estrènyer-la, perquè és el meu únic passaport en aquesta ciutat estranya.

    Núria Pradas, La pintora del barret de palla (El Papiol: Efadós, 2017)
  • Bellesa dels camps sota la pluja, esguardats benignament, mentre els fadrins beuen i canten a la taverna! No hi ha vent. Els núvols s’han encantat damunt el poble i semblen inesgotables. Si algú gosa sortir de l’aixopluc, queda xop en un moment. Transita algun paraigua, amb més serenitat. I mentrestant els qui han romàs a les alqueries llunyes, enllà de les rutes enfangades, interrompen la preparació del gran dinar de la festa, que Déu sap a quines hores podrà celebrar-se.

    Marià Villangómez, L’any en estampes (1956)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de RodaMots. El d’avui és una proposta de Laura Prat, de Barcelona, i Àngel Lorente i Vivó, de Sabadell.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

celistreguipar