celistre m

Definició

Aire fred, acanalat, que passa per les obertures mal tancades; (a Mallorca) vent molt fred i penetrant.

Etimologia

D’un duplicat morfològic de celístia, celista, masculinitzat en celiste i transformat en celistre per repercussió de líquides.

Usos

  • El llum del petroli penjat d’una corda brandava perquè per les escletxes del paravent de fusta entrava un celistre glacial; la cara del Rata no tenia cap expressió, només el vaivé de les barres.

    Maria Aurèlia Capmany, Obra completa, volum 1 (Barcelona: Columna, 1993)
  • I no recordar que et vesteixes amb una falda llarga amb un tall espectacular al darrere i et poses calcetins d’aquells d’executiu. A les set del dematí, qui té eima de pensar en detalls? Vas tota decidida cap a l’autobús i amb això notes un celistre per les cames, et gires i veus que vas mostrant cuixa despullada per damunt els calcetins. Això pot passar a qualsevol edat, o no?

    Conxa Forteza, «Coses de l’edat, diuen…» (Diari de Balears, 13 d’agost del 2007)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de RodaMots. El d’avui és una proposta de Jordi Roca, de Portbou (Alt Empordà), que ens deia: «Avui passejant pel port de Llançà un pescador ha dit: “Aquest celistre només pot acabar en tramuntana…”».

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

calçar-seaixopluc