guipar v

Definició

1  Veure de lluny.

Des de l’última fila no guipo la pissarra.

2  Mirar d’amagat.

Ep, no em guipis les cartes!

Els guiparem mentre s’amaguen i així els enxamparem més ràpid.

3  Clissar; veure, descobrir, algú o alguna cosa.

Només vas entrar al poble et varen guipar de seguida.

4  guipar-hi  Veure-hi.

Sense les ulleres no hi guipa gens.

Etimologia

D’origen incert, potser és una variant expressiva de guinyar.

Usos

 • M’aterreix la idea de passar per la carretera de davant del cine, però sé que la ruta alternativa és molt més llarga i fosca. M’aventuro a la possibilitat de caure a les urpes de l’acomodador. M’hi acosto a poc a poc, perquè no em pugui sentir ni guipar des de dintre. M’enganxo a la paret de l’altra banda per passar desapercebuda.

  Miracle Sala, «La guerra de les galàxies», dins La força de les paraules (Valls: Cossetània, 2017), pàg. 79
 • Quan hi arriba, per darrere se li han unit dos hòmens. Ell els havia guipat de reüll, mentre baixaven per la vorera en direcció al mateix semàfor que ell ara travessarà, que tots tres travessaran.

  Toni Cucarella, «La nit que Obama va guanyar les eleccions», dins Hòmens i falagueres i altres relats (València: Tres i Quatre, 2011)

Tema de la setmana

Propostes que fan els subscriptors i lectors de RodaMots. El mot d’avui és un suggeriment de Sergi Cano, de Sant Just Desvern (Baix Llobregat).

Temes i etiquetes

Un comentari a “guipar”

 1. José Alberto — Barcelona

  ¡Enhorabuena por la página! No falto ni un día. Cordobés de nacimiento, de vegades he pogut escoltar aquesta paraula a casa meva. “Eso lo he guipao yo alguna vez”, en el sentido de ver algo de refilón o a escondidas. Els meus pares són d’Avila. A mi em semblaria lògica una etimologia des del caló, quizás en última instancia de algún idioma indio. Como tantas palabras coloquiales del castellano. ¿Podría ser?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aixoplucestupor