capbussar-se v

Definició

Enfonsar-se de cap dins l’aigua.

Es capbussava des del pont per cridar l’atenció de les forasteres.

(fig.)  Així com l’amor eleva la pensa, la malícia la capbussa.

També: cabussar

Etimologia

Derivat de cap amb el complex sufixal -uss-ar; la forma amb -p-, capbussar, representa una falsa reproducció etimològica, interpretant el mot com un compost de cap i un inexistent bussar.

Usos

  • És inevitable: arriba la calor i els mitjans que dediquen certa atenció als llibres s’omplen amb propostes de lectures refrescants, és a dir, per passar l’estona i poca cosa més. Es dóna per fet que el termòmetre ens estova les neurones, i no dic que no, però també és cert que només a l’estiu tenim temps de capbussar-nos en novel·lasses que la resta de l’any no saben com fer-se un forat dins la nostra escanyada agenda. Hi ha qui aprofita les vacances per llegir els clàssics (o rellegir-los, que sempre queda millor), i qui es limita a fer els deures acumulats de setembre a juny: cal buidar de lectures pendents l’ara saturada tauleta de nit, per fer lloc a les novetats que vagin sortint a partir de la tardor i que no podrem llegir amb tranquil·litat fins a l’estiu del 2005, tirant curt.

    Eva Piquer, «De banyeres literàries» (Avui, 4 de juliol del 2004)

Tema de la setmana

Mots estiuencs

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

foravilaguingueta