ser com la bóta de sant Ferriol

Definició

No acabar-se mai una cosa.

No para de demanar-me diners; es deu pensar que el meu moneder és com la bóta de sant Ferriol.

També: semblar la bóta de sant Ferriol (o Farriol). L’expressió durar com la bóta de sant Ferriol es fa servir per indicar que una cosa és inacabable o dura molt més del que hauria de durar.

Etimologia de bóta

Derivat de bot (cuir per a contenir vi i altres líquids, del llatí vulgar buttis) amb terminació femenina per influx de tunna ‘tona, bóta’.

Usos

  • «No ens faran combregar amb rodes de molí». Amb aquesta frase tan explícita, el conseller d’Empresa i Ocupació responia dimecres als xantatges plantejats per algunes multinacionals que amenacen amb desinvertir si no reben prou subvencions. Ahir vam saber que l’avís no era gratuït. El govern ha passat a l’acció i ha optat perquè una empresa catalana substitueixi la línia aèria irlandesa caracteritzada per pràctiques pròpies de les de baix cost extrem. És bo que tothom sàpiga on són els límits i quines són les línies vermelles que no es poden traspassar. Aquí ningú no té cap bóta de Sant Ferriol.

    Joan Armengol, «Antídot contra les rodes de molí» (El Punt, 18 de febrer del 2011)
  • Aquest estiu els sectors relacionats amb el turisme han donat la veu d’alarma. Diuen que el nombre de turistes que ens visita ha baixat. Potser sí, però la veritat és que jo no ho he notat gaire: hem patit els mateixos problemes de mobilitat o d’aparcament a què estem acostumats durant els mesos d’agost de cada any. I les platges eren plenes com un ou. Em refereixo a l’Escala. Però m’imagino que a tota la costa deu d’haver passat si fa no fa el mateix. Potser sí que s’ha aturat aquella tendència que duia les autoritats a valorar el turisme en termes purament quantitatius en un crescendo ad infinitum, o dit en termes més nostrats, com una immensa bóta de Sant Ferriol que no s’havia d’acabar mai, el tractessin com el tractessin. I de cop baixa una mica i ja tenim tots els llums vermells encesos.

    Carme Meix, «Un bon record» (Avui, 6 de setembre del 2004)

Tema de la setmana

Per combatre la crisi, res millor que una setmana dedicada a l’abundància. Justament aquesta expressió és la que hem triat per a la campanya d’arreplec de virolla que comencem avui per recaptar fons per a ‘Cada dia un mot’. Com ja sabeu, de RodaMots (i Minimàlia) ragen mots, etimologies, frases fetes, refranys, citacions i pensaments a dojo (i gratuïtament), però per cobrir les despeses de tant en tant toca gratar-se la bossa. Fins al 16 de maig, qui bonament pugui que hi col·labori. Vegeu els detalls de la campanya al primer enllaç de sota: com altres vegades, si feu un donatiu de més de 20 euros podeu triar un llibre de regal. Gràcies a tothom per ajudar-nos a garantir el futur de RodaMots!

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

malaguanyat -adahaver-n'hi per a donar i per a vendre