malaguanyat -ada adj

Definició

No aprofitat; perdut abans d’hora.

Malaguanyat el temps que hem esmerçat preparant el festival: l’hem hagut de desconvocar a causa de la pluja.

Malaguanyat xicot: tant que prometia!

Etimologia

De l’adverbi antic mala, segurament procedent de construccions modals com en mala hora, i guanyat, de guanyar, en català antic guadanyar, guaanyar, primitivament, ‘guanyar amb treball manual’, del germànic waidanjan, ‘treballar la terra amb el conreu o el pastoreig’, derivat de waida, ‘aliments; obtenció d’aliments’.

Usos

  • [15 de juliol de 1918]  Aprofitant la mica de frescor deixada per la darrera tronada, he anat al mas. He passat un parell o tres d’hores mirant papers i regirant calaixos. He confirmat el que ja suposava: la poca afecció dels meus avantpassats per la lletra impresa. He trobat tres llibres vells: les «Faules» d’Isop en una edició amb gravats al boix, violents i grollers; la «Gramàtica Catalana» de Ballot en l’edició de 1814 i uns exemplars dels «Diàlegs» de Lluís Vives.
       He trobat també uns llibres de batxillerat i de carrera, del meu pare i de l’oncle Martí, i una quarantena de quilos de llibres d’anar a missa que foren propietat del senyor Esteve Casadevall. Res. Modèstia a part, és un fet que jo, a vint anys, he comprat més llibres per llegir que les deu o dotze darreres generacions de la meva família. No sé pas si aquest fet és gaire bon símptoma per a la bona i sensata marxa de la pròpia institució familiar. Potser té raó la tia Lluïsa quan, en veure’m arribar amb un «altre» llibre, no es pot estar de dir:
       —Malaguanyats diners…!

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966), pàg. 222

Tema de la setmana

Josep Pla. La que ve toca arreplec de virolla… amb llibres de regal a canvi! Aquests diners no seran pas tan malaguanyats com diu la tia Lluïsa… 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

errívol -aser com la bóta de sant Ferriol