gratar-se la butxaca

Definició

Despendre diners, pagar, fer una despesa.

Si vols quedar bé amb ell, t’hauràs de gratar la butxaca per fer-li un bon regal.

També: rascar-se la butxaca, gratar-se la bossa

Usos

  • Un altre any ens arriba el dia del llibre. Un dia que ens recorda que el llibre, aquest amic de molts de nosaltres des que érem ben al·lots, necessita que se li dediqui una data perquè arribi a la major quantitat de gent possible. Aquest element bàsic per conèixer el nivell cultural d’un país el tindrem tots a l’abast i al mig del carrer. Si serveix perquè els pares hi duguin els nins a veure’ls, escollir amb l’ajut de referències de l’escola o pròpies el que més cridi la seva atenció, i després gratar la butxaca i adquirir-ne un per cada al·lot, estarem pel bon camí.

    Bartomeu Binimelis, «Llegir poc al nostre país» (Diari de Balears, 21 d’abril del 2001)
  • El col·lapse que la tardor passada van patir els transports ferroviaris a l’àrea metropolitana de Barcelona va trastocar l’activitat diària de més de la meitat dels veïns dels municipis afectats, segons un estudi encarregat pel govern. Aquests ciutadans van haver de dedicar més hores als seus desplaçaments, van dormir menys i, malgrat tot, molts d’ells no van poder evitar arribar tard a la feina o a classe. I no només això. El daltabaix també els va obligar a gratar-se la butxaca. Gairebé la meitat dels afectats van patir una despesa afegida de 10 euros diaris com a mitjana que van haver d’invertir en benzina, menjars fora de casa i fins i tot cangurs. No és estrany, doncs, que en ser preguntats sobre els efectes que tot plegat els provocava apareguin respostes com estrès, mal humor i cansament.

    Marta Lasalas, «La crisi dels trens va costar 10 euros diaris a la meitat dels afectats» (Avui, 17 de maig del 2009)

Tema de la setmana

Aquesta setmana ens gratem la butxaca!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bitllo-bitllono saber d'on surten les misses