rodal m

Definició

1  Tros d’un terreny que es distingeix del circumdant per alguna circumstància, especialment per les plantes que hi neixen.

2  (pl.)  Voltants.

Vam fer una caminada pels rodals del poble.

Etimologia

De roda, del llatí rota, mateix significat. Altres mots que tenen el mateix origen són redol, rodalia, enrotllar i retolador.

Usos

 • Això pel que fa a l’esquerra, car els partits del centre i de la dreta eren tan nombrosos, actius i agitats com els altres. Tothom tenia la sensació que alguna cosa fenomenal passaria a Espanya, una cosa semblant a un diluvi universal en què, en lloc d’un simple xàfec d’aigua, plourien arquebisbes, pianos de cua i ases podrits. Un pagès del rodal de Figueres va trobar la frase que resumia exactament la condició anàrquica del país: «Si la política continua d’aquesta manera, arribarem a l’extrem que, encara que Jesús en persona baixés a la terra amb un rellotge a la mà, no ens podria dir quina hora és».

  Salvador Dalí, La vida secreta de Salvador Dalí (Barcelona: Destino, 2003 [1942]), pàg. 773
 • A força de plantar cara a les pedres, atrevit i sense por, vaig guanyar una injusta fama de valent entre els amics i els enemics. Era injusta perquè és valent aquell qui arrisca allò que estima perdre. A mi no em preocupava perdre la vida: la sabia curta i la vivia amb intensitat, sabedor, però, que fins que no m’allunyara del meu rodal la mort no em demanaria comptes.

  Toni Cucarella, «Carrer de les ànimes» (El Tendur, núm. 4, 2002)

Tema de la setmana

Moti-moti (poti-poti de mots)

Enllaços

Un comentari a “rodal”

 1. Maria claparols pujolras — Camos 17834

  Us felicito d’un treball tan ben fet,estic gaudint molt, de tots el temes, moltissimes gràcies, per ajudar-me a enriquir la cultura.
  espero seguin gaudint molt de temps, podeu comptar em mi en tot, mentres pugui no deixarè de llegir diariament.
  Una vegada mès felicitats i endavant!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de gaidóparenòstic