xàfec m

Definició

Pluja molt forta, que dóna lloc a una precipitació de curta durada i amb intervals de cel clar.

Etimologia

Derivat de xafar amb el sufix -ec.

Usos

  • Fa exactament un mes vam fer tots tres aquest trajecte. Després de sopar a casa de la meva amiga amb els nens, ens va enganxar un xàfec impressionant. En pocs minuts, al voltant nostre, els cotxes es quedaven parats al mig del carrer Acadèmia, i la gent baixava a empènyer-los perquè l’aigua arribava a l’alçada del parafang. Estàvem eufòriques davant l’aventura. Nosaltres dues, ell no.

    Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 77
  • Sola amb Toinette i dues o tres persones de servei, Pauline se sentia lliure. Tocava el piano, feia llargues passejades, anava en carretel·la fins a un poble veí a menjar-se un gelat, mirava el cel a la nit, les sortides i les postes de sol. Maleïa la pluja que la tancava a casa, els xàfecs que esfullaven les roses dels rosers.

    Maria Mercè Marçal, La passió segons Renée Vivien (Barcelona: Columna, 1995)

Tema de la setmana

Com que sembla que hi ha sequera per aquests verals, aquesta setmana enviarem uns quants mots relacionats amb la pluja a veure si congrien núvols plugissers. Si més no perquè quan plogui no ens sorprengui la novetat desprovistos de vocabulari (encara que sí de paraigua)!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cangríbrusquina