qui de jove no treballa, de vell dorm a la palla

Definició

Refrany que ens diu que cal ser previsor de jove per al dia de demà, quan potser no tindrem energia ni oportunitats.

«Recomana fer calaix per poder passar sense penes els darrers anys de vida, quan potser ja no podrem treballar. Aplicat a la realitat de la nostra societat, el consell del refrany seria preveure una jubilació tranquil·la. En un sentit més abstracte, vol dir que, si no fas les coses quan les pots fer, després en patiràs les conseqüències» (Víctor Pàmies i Jordi Palou, Els 100 refranys més populars, Valls: Cossetània, 2012)

Usos

  • La meva santa mare ja m’ho deia: «Qui de jove no treballa, quan és vell dorm a la palla»; és una dita també, perquè ella, pobra dona, havia treballat de jove i de valent, i de vella també dormia a la palla. Potser és per això que a mi no m’entrava mai l’esma de la feina.

    Maria Aurèlia Capmany, «Coses i noses», dins Narrativa breu (Barcelona: Columna, 1993), pàg. 111
  • Les cigales viuen pocs dies, i això vol dir que la de la faula no podia demanar a la formiga algun gra per a sobreviure, oi més quan pel fet de no tenir boca tampoc no se l’hauria pogut menjar. Amb això, però, no volem dir que el senyor de La Fontaine ens vulgui enredar. I ara! Amb la seva faula no pretenia escriure un llibre científic sinó recomanar-nos que s’ha de treballar i estalviar per a quan vagin maldades. Com aquella vella dita: «Qui de jove no treballa, quan és vell dorm a la palla».

    Joaquim Carbó, «La cigala i la formiga» (Cavall Fort, núm. 1.133, octubre del 2009)

Tema de la setmana

El refrany que enviem avui ocupa la posició número 19 dels 100 refranys més populars, que Cossetània acaba de reeditar (ja és la setena edició!). Si voleu veure quins són els deu primers, els trobareu aquí: https://rodamots.cat/escreix/el-top-ten-dels-refranys-catalans-a-cd1m/

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “qui de jove no treballa, de vell dorm a la palla”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

preu per preu, sabates grossesel més bovo apanya rellotges