preu per preu, sabates grosses

Definició

Si cal triar entre dues coses que no es coneixen prou bé, sempre s’escull la més grossa, la que fa més goig.

També hi ha la locució (escurçada d’aquest refrany?) preu per preu, ‘en igualtat de circumstàncies’: Preu per preu, m’emporto les pomes vermelles, que fan més bona cara. Si tanmateix hem d’anar a dormir tard, preu per preu, val més anar a teatre que no avorrir-nos aquí esperant.

Etimologia de sabata

D’origen incert; malgrat ser un mot comú en la majoria de llengües romàniques i d’altres de no romàniques (eslaves, turc, àrab, persa), no s’hi veu relació etimològica entre elles.

Usos

  • Dissabte va ésser el meu sant, la Puríssima, i vaig convidar els meus fills a dinar de rostit de porcella. Al mercat només hi ha una parada que en ven. Tenien porcelletes senceres de diferents mides, des de tres quilos fins a cinc, i totes al mateix preu de setanta euros. Jo vaig pensar «preu per preu, sabates grosses», i vaig demanar la més grossa. El drama: no cabia al forn.

    Conxa Forteza, «Lletraferits, llisses i llobarros» (Diari de Balears, 10 de desembre del 2007)
  • —Aquests quadres són béns de luxe que mouen diners a cabassos i, per tant, per als qui tenen fortunes considerables surt més a compte blanquejar grans imports de cop que anar-ho fent amb aquestes litografies que jo pugui tenir aquí al despatx. De sis mil en sis mil euros, per entendre’ns, no acabaries mai. Si tens molt a blanquejar, fes-ho en gran. És, com en tot, una qüestió d’escala. Preu per preu, sabates grosses.

    Xavier Bosch, Paraules que tu entendràs (Barcelona: Columna, 2019)

Tema de la setmana

Refranys

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

que la mà esquerra no sàpiga el que fa la mà dretaqui de jove no treballa, de vell dorm a la palla