faula f

Definició

1  Cosa que es diu sense fonament, que s’explica com a certa i és inventada, fictícia.

Tot això que conten són faules: no te’n creguis res.

2  Narració, en vers o en prosa, de fets meravellosos on sol donar-se un ensenyament moral; generalment hi intervenen animals, i fins i tot elements inanimats que actuen com si fossin éssers racionals.

Isop va ser un escriptor de faules grec que va viure entre els segles VII i VI abans de Crist.

Etimologia

Del llatí fabula, ‘conte, faula; conversa’, derivat de fari, ‘parlar→‘. Altres mots de la mateixa família són fabulista (autor de faules o apòlegs), confabular i fabulós.

Usos

  • Pel setembre, solíem anar uns quants dies al mas Pla. Jaume i Francisca, els masovers, ens esperaven a l’entrada. Jaume, un vell alt i escardalenc, amb unes orelles enormes, taujà, ple de facècia, ens portava a menjar figues i raïms o a passeig, a la pineda. Sota els pins, ens solia llegir una traducció catalana de les faules d’Isop —un llibre amb gravats al boix grollerots, rústecs i plens de relleu. Les històries dels animals li feien una gràcia considerable; les moralitats de les faules constituïen per ell les regles que cal observar en la vida.

    Josep Pla, 11 de març de 1918, El quadern gris (1966)
  • Em vaig inventar una família nova a l’estranger, vaig canviar-me el nom (em sembla que era Maria el nom que vaig intentar utilitzar durant algun temps), vaig fer emmalaltir ma mare d’unes exòtiques febres tropicals, vaig convertir el meu pare en un reconegut físic nuclear… La meva vida va arribar a ser un garbuix tan enrevessat de mitges veritats, mitges mentides, mentides senceres, faules i boles de campionat que, finalment, hi van haver d’intervenir la mare, els mestres i fins i tot mon pare.

    Montse Banegas, Una dona incòmoda (Barcelona: Proa, 2008)

Tema de la setmana

Mots encadenats per les etimologies

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

apòlegparlar