parlar v

Definició

Algú, expressar el que pensa mitjançant el llenguatge articulat.

És mut: no parla. – Un infant que comença a parlar. – Diu algunes paraules, però no parla encara. – Qui de vosaltres parlarà primer? – Parla bé, elegantment, eloqüentment. – No sap parlar en públic. – Qui parla, ara, a la ràdio? – Li van demanar que els parlés sobre el nou projecte. – És com si parlessis a un sord, a la paret: no escolta el que li dius. – Parla, home: què vols? – No em parlin d’aquell pocavergonya. – Parlar contra algú, a favor d’algú.

Etimologia

Del llatí vulgar parabolari, ‘fer comparacions; contar historietes’, derivat del llatí parabola, ‘comparació; al·legoria→‘.

Usos

 • La manera més salvatge,
  selvàtica i salvadora
  de moure el cos, la manera
  més subtil i muscular,
  més a prop de la Matèria
  Feta Font Perquè Font És,
  el moviment del cos més
  insultant de tots i, sí,
  si vol, el més amorós
  és la paraula i parlar.

  Enric Casasses, «La manera més salvatge», dins Quintet (2002), reproduït al disc La manera més salvatge, amb Pascal Comelade (Discmedi, 2006)
 • Havent-hi en la paraula tot el misteri i tota la llum del món, hauríem de parlar com encantats, com enlluernats. Perquè no hi ha mot, per ínfima cosa que ens representi, que no hagi nascut en una llum d’inspiració, que no reflecteixi quelcom de la llum infinita que infantà el món. ¿Com podem parlar fredament i en tanta abundància? Per això ens escoltem els uns als altres comunament amb tanta indiferència; perquè l’habitud del massa parlar i del massa sentir ens enterboleix el sentiment de la santedat de la paraula. Hauríem de parlar molt menys i sols per un fort anhel d’expressió.

  Joan Maragall, «Elogi de la paraula» (1903)

Tema de la setmana

Etimologies encadenades

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

faulaal·legoria