al·legoria f

Definició

1  Expressió d’una idea mitjançant una metàfora (imatge, representació, etc.) animada i desenvolupada ulteriorment.

2  Obra literària o artística que utilitza aquesta forma d’expressió.

3  Figura retòrica que permet expressar una idea mitjançant una imatge o una successió d’imatges que engloben un sentit directe i un de figurat.

Etimologia

Del llatí allegoria, pres del grec allegoría [ἀλληγορία], ‘metàfora, al·legoria’, format amb állos, ‘altre’ (=ll. alius) i agoreúo, ‘parlar‘.

Usos

  • Pot semblar una obra còmica, pot semblar un monòleg més, però el que Gomila basteix a l’escenari és un assaig en tota regla. A partir de la descripció del ritual de la matança del porc, el narrador i multipersonatge fa una al·legoria del que ha estat Mallorca els últims decennis, amb referències als orígens que es perden, als alemanys i la submissió pecuniària, a la política corrupta…

    Magí Camps, «La sobrassada torna blanca» (La Vanguardia, 8 d’octubre del 2012)
  • Les al·legories sempre han tingut un rendiment alt en el món educatiu, especialment per la seva dimensió didàctica: són estructures textuals perfectament i immediatament interpretables perquè la «percepció de les semblances» no planteja, en cap cas, problemes de desxiframent. Per exemple, el viatge o el camí com a al·legoria de la vida o també del creixement personal, o d’un itinerari vital (no oblidem pas l’excepcional viatge al·legòric de Dant).

    Jesús Tuson, Això és (i no és) Allò (Badalona: Ara Llibres, 2008)

Tema de la setmana

Etimologies encadenades

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

parlarxerrar