el més bovo apanya rellotges

Definició

Dita que els d’un poble o un col·lectiu s’apliquen a ells mateixos, com per a indicar, irònicament, que tots són molt espavilats i saben fer feines difícils.

N’hi ha moltes variants (amb beneit, tonto, boig…): https://pccd.dites.cat/

Etimologia de bovo

Segons el Diccionari català valencià balear, bovo (o bòvol) és ‘beneitot, curt d’enteniment’ i s’usa sobretot en valencià i a les Illes. Vindria del llatí balbus, ‘balbuç’, o potser seria d’origen expressiu, anàleg a babau. Coromines diu que el fet que en valencià es digui també a la bovalà (a més de a la babalà) s’explica perquè bovalà és una «forma modificada per etimologia popular com si fos un substantiu abstracte en -ada derivat de bovo ‘babau’».

Usos

  • Com que en Alcoi —i perdoneu-me la flaca que sento pel meu poble—, i com diu la dita, el més bovo apanya rellotges, ha sortit una associació per integrar la dona a les Festes de Moros i Cristians. El meu aplaudiment particular.

    Isabel-Clara Simó, «Fonèvol» (Avui, 18 de juliol del 2003)
  • Estava a l’atur, i em vaig trobar que amb quaranta anys no et vol ningú. Havia treballat en consultories immobiliàries, sobretot assessorant el sector del turisme i l’hostaleria. Bàsicament veníem fum, la veritat, mirant de justificar idees que al món real no funcionaven. Però això era abans de la bombolla, quan tot s’hi valia. Llavors el més tonto feia rellotges i bé, donaven l’hora correctament dos cops al dia.

    Albert Forns, «Ulisses era taxista» (L’Avenç, núm. 468, maig 2020)

Tema de la setmana

Amb el d’avui, els refranys que han rodat a Rodamots ja són 100! Els trobareu tots aquí: https://rodamots.cat/tema/refranys/

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “el més bovo apanya rellotges”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

qui de jove no treballa, de vell dorm a la pallael prometre no fa pobre