fonèvol m

Definició

Màquina de guerra usada en els setges de ciutats emmurallades i castells, consistent en una biga giratòria, en un extrem de la qual hom posava el projectil, que era llançat amb fúria per l’acció d’un contrapès més gros lligat a l’altre extrem.

Etimologia

Del llatí fundibulu, mateix significat.

Usos

  • En Alcoi —i perdoneu-me la flaca que sento pel meu poble— ha sortit una associació per integrar la dona a les Festes de Moros. El meu aplaudiment particular. L’associació és diu Fonèvol —quin magnífic títol per a una novel·la de Palol!—, que és el nom d’una màquina de tir anterior a la pólvora, i precedent de les catapultes; la comunicant que ha animat aquesta associació i que m’explica això que us relato, Gemma Ballester, em diu que el fonèvol ja apareix a la Crònica de Jaume I. I és que hi ha gent que s’ofega en un got d’aigua: no és tan difícil conjugar tradició i modernitat, caram! Així doncs, els meus millors desitjos.

    Isabel-Clara Simó, «Fonèvol» (Avui, 18 de juliol del 2003)

Tema de la setmana

Mots guerrers

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cap de pontsorge