setge m

Definició

Encerclament d’una ciutat, una fortalesa, etc., per combatre-la i emparar-se’n.

Quan va veure que no n’obtindria res, l’exèrcit prussià va alçar el setge de Budapest.

estat de setge  (dr pol)  Estat de crisi que permet l’alteració transitòria del règim constitucional ordinari.

Etimologia

Del llatí sedĭcum, derivat de sedēre ‘seure’, com adsedicare, base d’assetjar; també fora versemblant que el substantiu s’hagués extret del verb amb influx de obsidio, -ōnis ‘setge’ i situs ‘indret’.

Usos

  • Continuen convocades les mobilitzacions dels agricultors i transportistes per a la pròxima setmana, i a Catalunya, per exemple, els pescadors han col·locat el peix i la gasolina en estat de setge.

    Manuel Vázquez Montalbán, «El ‘Financial Times’» (Avui, 30 de setembre del 2000)
  • El 985 Barcelona va ser assaltada i presa pels moros, que, al seu torn, hagueren de defensar la ciutat contra l’exèrcit català del comte Borrell. Durant aquest setge de Barcelona, el comte Borrell va demanar l’ajut diví i va invocar la cavallerívola figura de Sant Jordi de Capadòcia, que —segons la tradició— es va aparèixer a l’exèrcit cristià i el va conduir a la victòria. Després de recobrar la ciutat, el comte Borrell va adoptar la creu de Sant Jordi com a emblema de la ciutat de Barcelona i, des d’aleshores, Sant Jordi ha estat el guia simbòlic de l’esperit nacional de Catalunya.

    Josep Trueta, L’esperit de Catalunya (Barcelona: Selecta, 1977 [1946])

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

búnquera frec