puell m

Definició

Espai que hi ha entre dues pues d’un rastell, d’una pinta o de qualsevol altre estri semblant.

Etimologia

De pua, d’origen incert, és possible que provingui d’un itàlic o indoeuropeu puga, emparentat amb els llatins pungere, ‘punxar’, i pugio, -onis, ‘punyal’.

Usos

  • Què és un puell? Un cadell d’algun animal? Una varietat de galleda que es fa servir en algun racó de món indòmit? Un esclop?
       Us heu demanat mai si aquell espai que queda entre dues pues, en una pinta, o entre dues punxes en un rastell, té nom? En cas que no, si trobeu que ni tan sols cal que una cosa així d’insignificant mereixi ser anomenada, podeu saltar a l’entrada següent; però si sou dels que us interessen aquestes dades inútils, que només serveixen per jugar al Trivial o al Paraulògic, l’enhorabona: ja sabeu com es diu. Un puell és efectivament aquest espai, aquest fragment que queda entre pues o entre punxes i que no ens havia passat mai per la barretina que necessités nom.

    Pau Vidal, 100 mots curiosos del català (Valls: Cossetània, 2023), pàg. 205

Tema de la setmana

Mots curiosos del català que trobem al llibre del mateix títol escrit per Pau Vidal i publicat per Cossetània.

Enllaços

2 comentaris a “puell”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mancoespeternegar