espeternegar v

Definició

Moure violentament les potes o les cames, fer una sèrie de moviments més o menys violents amb les potes o les cames.

El nen espeternegava als braços de l’home que l’havia atrapat.

També: espernetegar

Usos

 • Amb espernetegar i espeternegar passa aquest simpàtic fenomen fonètic anomenat amb un nom tan antipàtic com metàtesi, és a dir, alteració de la posició d’un o més sons a l’interior d’una mateixa paraula. En el cas que ens ocupa, la seqüència –rnet– ha esdevingut –tern-, i sabem que la primera és l’originària perquè conté l’arrel pern-, corresponent a la perna o cama que se sacseja (i d’on també prové, atenció, el nostre mai prou lloat pernil). En qualsevol cas, tots dos signifiquen la mateixa cosa, és a dir, ‘fer una sèrie de moviments violents amb les cames, agitar-les per defensar-se, alliberar-se o, especialment els infants, com a manifestació de ràbia o d’impotència’.

  Pau Vidal, 100 mots curiosos del català (Valls: Cossetània, 2023), pàg. 100
 • Ella allunya els ganivets amb el peu, agafa una cadira i s’asseu al costat del moribund. Et faré companyia, li diu, vetllaré el teu darrer son. I ell crida i renega i espeternega, sense poder-se incorporar. Aprofita aquest temps per posar la teva consciència en pau, per reconciliar-te amb el teu Déu, li diu ella dolçament. I ell la insulta, però de cada vegada amb més poca energia, fins que la vida se li escola del tot.

  Margarida Aritzeta, El llegat dels filisteus (Valls: Cossetània, 2005), pàg. 450

Tema de la setmana

Un tast dels 100 mots curiosos del català, de Pau Vidal, publicat per Cossetània.

Enllaços

5 comentaris a “espeternegar”

 1. juanchich — REYNÈS (66400)

  A Illa de Tet, com diu la toponímia rossellonesa de la senyora L. Portet, els pares parlaven de ESPATEGAR per aquests moviments ràpids de les potes, el pare caçava la ploma, perdius i colombs al Rosselló.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

puellsacsejar