estri m

Definició

Eina o objecte, especialment d’ús manual, que hi ha en una casa o que algú porta a sobre, per fer una feina o per prestar un servei.

Els llapis són estris per a escriure; les paelles i les escorredores són estris de cuina.

Etimologia

De l’occità estre, ‘ésser’, infinitiu substantivat amb valor de ‘ésser o cosa indeterminada’.

Usos

  • Van donar-nos el plat d’alumni i la forquilla-cullera. Algú, a rereguarda, devia sentir-se il·luminat en inventar l’estri plegable. Devia córrer cap al Conseller, explicant-li el feliç invent. I va eixir-ne la fabricació de la cullera i la forquilla unides pel mànec amb un cargol. L’inventor imaginava que, d’aquesta manera, no podien perdre’s la forquilla o la cullera. I, en efecte, mai no es perdia un sol d’aquells estris. Per altra banda, l’aparell no tenia res de funcional. Intentaves omplir la cullera usant la forquilla com a mànec i se’t plegava per la frontissa a mig curs de la cullerada. I a la inversa, és clar. Però és allò que té d’engrescadora la guerra: així i tot, ens il·lusionava l’invent.

    Avel·lí Artís-Gener, 556 Brigada Mixta (1945)
  • Et semblava que havia de resultar dolorós i ho havies anat deixant per demà, un dia i un altre. Només havies llençat els seus objectes d’higiene: el raspall de dents, la loció i els estris d’afaitar, la colònia, la seva pinta. Et feia mal, tan a la vista, al prestatge de l’armari del bany, i no t’hi vas pensar gens a llençar-ho tot, sense ni preguntar als nois si volien aprofitar la colònia o la loció per després de l’afaitat. Tot a les deixalles i només una recança lleugera.

    Glòria Llobet, Connecta’t, Sílvia (Alzira: Bromera, 2002)

Tema de la setmana

Divendres vèiem que un atzimbori és un ‘objecte inútil’, però el mot resulta ben útil perquè si no ¿com hauríem de designar els embalums inútils que no fan sinó nosa? Aquests dies veurem altres maneres de designar estris, inútils o no (els estris, no les maneres d’anomenar-los). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

atzimboriandròmina