andròmina f

Definició

Moble, estri, etc., atrotinat, inútil.

Ens hem de desfer de totes aquestes andròmines; si no, al final no podrem ni entrar a casa.

Etimologia

D’origen incert, possible deformació del nom grec Andròmeda, protagonista d’una història mitològica que, de tan fantàstica, es degué prendre com a prototip de ‘faula, embolic‘.

Usos

  • Tot i que abans de colgar-me havia mirat bé arreu, inclús davall el llit, me pareixia que algun lladregot me vetllava, perquè sentia sovint una mena d’alenar espès molt a prop. A sota de la meva cambra hi havia una mena d’enfony, la finestra del qual donava al jardí. Era, al meu entendre, un bon lloc per amagar-se i accedir a la casa amb facilitat. Només calia esbucar d’un cop la post que quedava just davall les potes del meu tocador i que comunicava amb aquell lloc tenebrós, on es guardaven andròmines de tota casta.

    Carme Riera, Temps d’innocència (Barcelona: Edicions 62, 2013)
  • En les nostres golfes, les de la Teresa i les meves, s’hi apilonen il·lusions i desenganys. Inspiració d’escriptors, idealistes i aventurers amb tant coratge i fantasia com quan somniaven arreglar el món o anar a la Lluna. Però hem de saber que unes golfes són nius de tresors amb veu pròpia. Testimonis d’amors ja morts. Cadires avariades, algun moble coix o passat de moda, grans marcs escrostonats o bé andròmines avariades, oblidades entre paperam, cartes i llibres menjats per les rates.

    Maria Dolors Orriols, Escampar la boira (Barcelona: Absis, 2003)

Tema de la setmana

Andròmines i atzimboris

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estrienderga