nosa f

Definició

1  Cosa que, amb la seva presència, dificulta una acció, intercepta el pas, roba espai per a fer una cosa, priva el bon funcionament o arranjament d’alguna cosa, etc.

Tinc una nosa al coll que no em deixa empassar res.

L’he deixat perquè sóc una nosa per a ell.

2  fer nosa  Obstruir, dificultar o privar d’obrar, de funcionar, etc.

Traieu aquesta taula: fa nosa per a passar.

Si us faig nosa, digueu-m’ho, que me n’aniré.

Etimologia

Del llatí nausea, i aquest, del grec nautía, ‘nàusea, mareig, mal de mar’, derivat de naútes, ‘mariner’, i aquest, de naûs, ‘nau’.

Usos

  • —No ens adonem que el món, i nosaltres al davant, va cap a una nova Edat Mitjana, però de signe contrari. L’esperit és una nosa, avui, i concedim al cos el culte exclusiu i perniciós que els medievals concedien a l’ànima. Parlem de raça, practiquem l’eutanàsia, fem esport idiotitzador, implantem càstigs corporals com a profilaxi social, menyspreem els vells, posem la caserna per damunt de la família. És a dir, en nom de la col·lectivitat esclafem l’individu i fins ens sembla que el nudisme és la gran descoberta científica del segle. Estúpid, tot plegat! Adam i Eva ja van descobrir que això d’anar despullat era una ximpleria.

    Joaquim Amat-Piniella, K.L. Reich (Barcelona: Club Editor, 2013 [1963])
  • Amb la mare valia més no comptar-hi. La dona era tota ella un dolor llarg i arrelat, un arbre que feia nosa al mig del pas. Hi havia l’ordre de la casa, unes regnes a mantenir ben engrapades. El pare ho havia establert així i era Clara l’única persona que de moment podia recollir aquella herència. Herència, aquest era el mot just. El pare ja no era sinó un panteix que s’apagava.

    Joaquim Amat-Piniella, La clau de volta (Barcelona: Club Editor, 2013), pàg. 16

Tema de la setmana

Mots i passatges de Joaquim Amat-Piniella amb motiu del seu centenari. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

arrepenjar-setoll