preguntat m

Definició

Pregunta.

Per a trobar la plaça del Correu Vell, el foraster va anar fent preguntats a tots els vianants.

Abans de continuar, voldria fer-vos un preguntat.

Etimologia

De preguntar, del castellà preguntar, i aquest, del llatí vulgar praecunctare, alteració del clàssic percontari, ‘interrogar’, amb l’influx de cunctari, ‘dubtar’.

Usos

 • —Ja poden veure —continuà— que se m’ha fet fosc anant cap a la Marina, i, com que no sé si hi ha hostal, he tocat ací. Pagant i agraint, m’hi podria quedar?
     —És clar, home, és clar —atorgà el cap de casa—. I sense pagar-nos res. Això calia!
     Joan-Antoni els donà les gràcies. I començaren, com de costum en aquests casos, a fer-li preguntats, i tots amb la boca badada a escoltar-li les coses que els contava del seu poble.

  , «Joan-Antoni i els torpalls», dins Rondalles valencianes 6 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999), pàg. 103
 • Passaren pare, filla i mainadera per davant d’una tenda que exhibia petites joies barates, vidrets, amulets, collars… L’amo era un nigromant, potser jueu, potser aràbic, potser de la llunyana i misteriosa Índia. Pel seu estrany i indefinit modo de vestir, ningú no ho sabia de cert. El cas és que ell en persona, amb la seua cara flaca, colrada i enigmàtica, atengué els preguntats dels aristòcrates que s’hi havien acostat.
     —Senyora, senyor… —els digué amb soltesa—, ací no veureu res de trellat per a les vostres excel·lències. Passeu dins, si us plau, que hi tinc una cosa que us interessarà.

  Enric Valor, «Els guants de la felicitat», dins Rondalles valencianes 2 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999), pàg. 76

Tema de la setmana

Mots trets de les rondalles d’Enric Valor (Castalla, l’Alcoià 1911-València 2000) 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jasalçar