petarrellejar v

Definició

Una cosa que es trenca, que es crema, etc., fer un seguit de sorolls secs.

El foc petarrellejava en la quietud de la nit.

Etimologia

De petarrell, de pet. L’acció de petarrellejar és petarrelleig.

Usos

  • Encara no havíem caminat deu metres que el fanalet es va apagar. El fosser va llançar una maledicció i va retrocedir fins a la porta de la seva estança i va tornar a encendre el llum, amb una flama que petarrellejava i que ja es veia que no duraria ni un minut. Vaig recordar-me de la meva lot i la vaig anar a cercar al cotxe. La pila ja era massa vella i no feia gaire més claror que el fanalet d’oli. Vam quedar que treballaríem a les fosques.

    Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure 2 (Barcelona: Pòrtic, 1990)
  • De tant en tant passa un carruatge, els cascos dels cavalls cauen com pedres en la tranquil·la tarda i, més ocasionalment, un automòbil, amb aspecte d’enorme sofà entapissat, petarrelleja i passa de llarg.

    Delmore Schwartz, «En somnis comencen les responsabilitats», traducció de Dolors Udina, a Paper de Vidre, octubre 2014

Tema de la setmana

Hi ha qui la fa petar i qui va de pet a la perdició. Alguns van pets i uns altres fan un pet com una gla. Com bé saben els gossos petaners, els pets són ben productius!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

petarrell -aestar (algú) que peta