peresa f

Definició

1  Falta d’ànim o de disposició per a fer determinada acció, per a treballar.

Sempre té bones idees, però no les duu a terme per peresa.

2  Lentitud a obrar.

Si no fos per la teva peresa ja hauríem acabat.

En català occidental és comú dir-ne perea.

Etimologia

Del llatí pigritia, mateix significat, derivat de piger, -gra, -grum, ‘peresós’.

Usos

 • Hi ha un munt de dròpols al món que haurien de ser més ganduls. Els militars, per exemple. Aquests que envien tancs cap a Croàcia. Els brètols del narcotràfic. Els traficants d’armes. Els que destrueixen l’Amazones. Aquests no tenen diumenges. No s’hi ensopeixen, als capvespres. No busquen subterfugis consoladors, com un bon passeig, un llibre a les mans, una tertúlia amb els amics.
     Ja ho deia aquell: si poguéssim aconseguir el silenci dels babaus i la peresa dels malvats, potser el món aniria d’una altra manera. I els filòsofs com Sèneca no rondinarien tant.

  Montserrat Roig, «La peresa dels malvats» (1991), dins Un pensament de sal, un pessic de pebre (Barcelona: Edicions 62, 2018)
 • Al meu poble hi ha un pagès que té un pas lent però ferm, més ben dit, lent i ferm, que sempre és igual, tant si és dilluns com diumenge, tant si fa bo com si l’enxampa a mig camí de casa un bon xàfec. No coneix la pressa. Són unes passes fetes de paciència i parsimònia, hi ressona la saviesa de la lentitud. Però arrosseguem, culturalment, la connotació de negativitat associada a la lentitud, perquè, per exemple, i sense anar més lluny, la «lentitud a pensar, a judicar» és la definició de la peresa, el darrer dels pecats capitals!

  Agnès Esquirol, «Amb parsimònia» (La Fura, 19 d’octubre del 2017)

Aquesta setmana

Quina peresa, trobar un tema per a cada setmana!

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

3 comentaris a “peresa”

 1. Antifonari — Terrassa

  “Ja ho deia aquell”, diu Montserrat Roig: “Aquell” és Chamfort, que va dir (en traducció de Guillem Calaforra a Màximes i pensaments. Diàlegs filosòfics, publicat el 2015 per In Púribus Llibres, una editorial de Tavernes Blanques, a l’Horta):
  “Hom desitja la peresa d’un dolent i el silenci d’un babau.” (On souhaite la paresse d’un méchant et le silence d’un sot.)

  Respon
 2. Ferran Torralba — Barcelona

  A la Vall d’Albaida, i concretament a Ontinyent, d’on era la meva àvia, i on he passat molt temps i tinc bon amics, quan un té peresa o mandra diuen: tenir gossera.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

més gos que un pontgandul -a