gandul -a adj i m i f

Definició

Que es lliura a la peresa, que no vol treballar.

És la persona més gandula que he conegut mai. Un gandul acabat.

Una altra gandula: per seure-hi.

Etimologia

Del castellà gandul, i aquest de l’àrab gandûr, ‘jove de classe modesta, fatxenda, que cerca d’agradar a les dones, viu sense treballar i agafa fàcilment les armes’.

Usos

  • Tothom, a la vella Europa, perora abrandadament a favor dels treballadors, tothom es proposa d’emancipar-los i fer-los feliços, tothom sense excepció clama per una societat justa i igualitària basada en el treball —tothom, feixistes i nazis, socialistes i comunistes, creients i descreguts, esquerres i dretes; tothom està pels treballadors, ningú no es recorda dels ganduls. I tanmateix són tan dignes de tots els nostres respectes com el qui més i és en definitiva a la mandra que tots devem els millors moments, per desgràcia tan escassos, de les nostres negres vides.

    Joan Sales, 8 de juny del 1941, Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2007)
  • Jo sóc gandul i badoc, i m’he entrenat a fugir, quan he d’escriure, de les belles trampes que ofereix la vida als badocs i als ganduls. Hi caic després, i llavors és realment satisfactori passejar i omplir-se els ulls de colors, i entrar a les botigues, i allargar la conversa amb qui sigui, i demanar a l’amic Patrick que no acabi mai de cantar cançons.

    Josep M. Espinàs, Una vida articulada (Barcelona: La Campana, 2013)

Tema de la setmana

Mots ganduls

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

peresafeina fuig, mandra no em deixis