més gos que un pont

Definició

S’aplica a qui és molt malfaener, a qui no té mai ganes de fer faena.

Es considera que els ponts són malfaeners perquè sempre estan gitats, és a dir, en posició horitzontal i, a més, no es mouen mai de lloc.

També: més malfaener que un pont

gos, gossa

En aquest modisme comparatiu, la paraula gos és un adjectiu, no un nom, significa ‘persona peresosa, que fuig de la faena, que li agrada estar sense fer res’ i equival a paraules com ara dropo, esquenadret, faenafuig, gallòfol, gandul, malfaener. Vegeu també el dia del gos.

Usos

  •    —Ara, digues-nos quina feina et reserves per a tu, Bartomeu —s’interessaren els altres germans.
       —Jo, com sabeu, tinc el pèl de barba tan llarg i tan abundós i tinc les cames tan llargues i fortes, que em dedicaré, durant les vostres feines, a passar-vos de part a part dels rius, dels rierols o de les rambles i avencs, agafats de les meues barbes. I em diré Passaponts, que vol dir que passe la gent com si fos un pont.
       Plegallana pensà, però no ho digué, que tot allò eren ganes de no fer res. L’únic que no li semblava malament era el nom que Bartomeu s’havia reservat, puix que era més gos que un pont.

    Enric Valor, «Esclafamuntanyes», dins Rondalles valencianes 5 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)
  • Venedor 7 (exhibint la Venedora 8. A Marco): Venc la meua dona, molt barata, per quatre monedes d’or. Cuina, renta la roba i treballa la terra. Només per quatre monedes d’or, senyor, o en canvi d’un cavall.

    Marco: No, de veres

    Venedora 8 (exhibint el Venedor 7. A Marco): Venc el meu home: regalat. Li pagaré una moneda de plata si se l’emporta. És més gos que un pont, beu com un cosac i canta desafinat a la taverna de Mongu. Li pagaré una moneda de plata, senyor.

    Marco, atabalat, indica per gestos que no li interessa.

    Pasqual Alapont, Els viatges de Marco Polo (Alzira: Bromera, 1995)

Tema de la setmana

Modismes comparatius trets de Les nostres comparances, d’Eugeni S. Reig. El d’avui el podeu veure complet aquí: https://reig.lletres.net/comparances/entrada/mes-gos-que-un-pont-o-mes-malfaener-que-un-pont

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anar com els crancsperesa