anar com els crancs

Definició

Anar cap arrere en lloc de progressar.

S’usa, fonamentalment, en sentit figurat, per a expressar que un assumpte, en lloc d’anar cap avant, va cap arrere.

També es diu caminar com els crancs o recular com els crancs o amb la forma carrancs, usual en alguns parlars valencians.

Usos

  • Hi ha coses en les quals hem reeixit: internet en particular, amb la cirereta d’haver estat l’única cultura del món a estar reconeguda amb un domini propi. Però al costat hi ha altres en les quals donem molts passos enrere: la televisió, per exemple, amb aquesta cosa desastrosa que en diuen TDT. Era millor aquell moment efímer en què de Salses a Guardamar hi havia TVE1, La2 i TV3? Segur que sí, a la vista dels excrements que poblen avui les nostres pantalles. En això, per tant, hem anat com els carrancs.

    Vicent Partal, «Records de la prehistòria» (L’Illa, núm. 58, tardor 2011)
  • Un dia, mentre dinàvem, la Rita va i diu que vol aprendre idiomes i només idiomes, per poder ser empleada d’aviació. De les que van en els avions i ajuden els passatgers a lligar-se el cinturó perquè no fugin enlaire i els porten licors i els posen un coixí darrere del cap. I l’Antoni, a la primera paraula de la Rita, sí. A la nit vaig dir a l’Antoni que, abans de dir sí, havíem d’haver parlat ell i jo i pensar si estava bé anar amb avió i va dir que potser hauria estat una bona cosa parlar-ne abans, però que si la Rita s’havia ficat al cap de volar, no en trauríem res de fer-li les mil advertències. Em va dir que, als joves, se’ls ha de deixar tranquils, perquè saben més que no pas els vells que caminen a recules com els crancs.

    Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant (1962)

Tema de la setmana

Modismes comparatius trets de Les nostres comparances, d’Eugeni S. Reig. Vegeu-ne tres mostres més als enllaços:

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

més fam que Garrómés gos que un pont