pel broc gros

Definició

Sense mirament ni mesura.

Quan ha de reprendre algú ho fa pel broc gros; és extremadament groller.

Abocar o dir alguna cosa pel broc gros és dir-la sense embuts, tal com raja.

Sempre les abocava pel broc gros, sense pensar en l’efecte que les seves paraules tindrien sobre els altres.

Etimologia de broc

Del llatí vulgar broccus, brocca, ‘que té les dents prominents’ (vegeu aquest mot).

Usos

  • Aquests dies, arran de la victòria de Donald Trump, als Estats Units s’ha posat de moda dir que el populisme creix per culpa del «dèficit de futur». L’expressió, també aplicable a aquesta Europa desorientada, significa que els joves estan convençuts que viuran pitjor que els seus pares. D’aquí neix el seu descontentament i l’enrabiada vital que els du a estripar les cartes del sistema conegut i, com que no hi tenen res a perdre, decideixen votar candidats que tenen la virtut de parlar pel broc gros, sense que després ningú no els faci bufar en un control de demagògia.

    Xavier Bosch, «Dèficit de futur lingüístic» (Ara, 17 de novembre del 2016, reproduït a Un pam de llengua. Una tria d’articles d’InfoMigjorn (Andorra: Centre de la Cultura Catalana, 2017)
  • En qualsevol cas, a Alfonso Guerra se li podrà retreure la brutalitat corrosiva amb què acostuma a expressar-se, però no se’l podrà acusar de mentider. Al contrari, la seva especialitat consisteix a amollar, pel broc gros i sense contemplacions, les veritats com punys (punys que etziben mastegots, vull dir) que ningú més al seu voltant gosa formular en veu alta.

    Sebastià Alzamora, «Cantar les veritats (socialistes)» (Ara, 29 de novembre del 2011)

Tema de la setmana

Tot just abans de les vacances d’estiu vèiem uns quants mots derivats de ‘gran’. Ara potser no és qüestió de voler fer passar bou per bèstia grossa, sinó de veure uns quants mots més relacionats amb ‘gros’.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “pel broc gros”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gran diadit gros