gran dia

Definició

Tard al matí; ben entrat el dia.

Els soldats van entrar a la ciutat gran dia.

Ja era gran dia quan es llevà.

També: grandia

També es diu gran vespre, o gran nit, gran hora de nit, etc. per indicar ‘ben entrat el vespre’, ‘a altes hores de la nit’, etc.

Un que es lleva gran dia, o que arriba gran dia a les feines, als llocs on ha d’anar, etc., és un grandier (Balears).

Usos

 • També passen calorades quan toca i solien esquivar el sol de gran dia, les assolellades que couen insolentment els turistes i moderns. Són tipus que no solen ser badocs sinó freturosos, quan se’n van ja tornen i miren de costat qui ve. Quan es rep gent convidada a casa, els humils temen que no hi hagi menjar i beure a bastament i, generalment, sobra de tot, per tudar. Però mai es llença, es reparteix o recicla.

  Andreu Manresa: «“Ara torn” a la mallorquina» (El País, 5 de desembre del 2015)
 • S’enganxen a dormir i si son tenien la nit passada més ne van tenir aquella, de manera que quan ja era gran dia, l’amo, que havia anat a veure els treballadors i no els va trobar al tros, se’n va a casa més enfadat encara que el dia abans i, després d’esbroncar-los per ésser tan toca-sons, es disposa a garrotejar-los amb el bastó que portava.

  Valeri Serra i Boldú, Rondalles populars, IV (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1985), pàg. 39

Tema de la setmana

Paraules i expressions amb gran o derivades de gran. Aquest és l’últim mot que enviem abans de les vacances o vacacions d’estiu. Al setembre tornem amb més paraules. Bon estiu!

Temes i etiquetes

Un comentari a “gran dia”

 1. Antoni Pol Marcús — 07350 Binissalem

  Moltes gràcies per la constància de ser cada dia ben puntuals a berenar amb mi i amb tants d’amics que us segueixen. La ració de cada dia sembla poca cosa, però és molt, moltíssim. Conèixer un mot nou o recordar-ne un de vell i els seus usos ens porta des de la més alta reflexió teològica —in principio erat Verbum— fins al més entranyable, humil i quotidià bon dia de cada matí. No és moment d’allargar-se però sí de repetir una vegada més les més expressives gràcies per la vostra feina i compartir-la tan generosament. Bon dia i bon estiu.
  PS. No us donaré lliçons per dir-vos que a Mallorca empram la paraula ‘berenar’ per definir la col·lació del matí. Segur que m’havíeu entès.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

grandós -osapel broc gros