grandia adv

Definició

Entrat el dia, quan el sol ja és ben alt; tard (però sempre dins el matí).

Ja és molt grandia; no és hora d’anar a escola.

M’he aixecat grandia perquè tenia son. 

Fer grandia: arribar tard a una funció o a un lloc, durant el matí.

S’escriu també gran dia.

Etimologia

Aglutinació de gran dia, ‘a hora tardana del matí’. Un grandier és algú que es lleva tard.

Usos

  • [1907. Agost, 26. Berlín.]  Comença el dia ennuvolat i hi acaba. Fins molt grandia fa fred, i un ha d’anar ben abrigat. Me diuen que fa xixanta anys que no havia fet un estiu així, i que hi ha any que arriben a 42 graus, i les bísties cauen mortes pel carrer i la gent no hi pot anar. Si a mi m’aplega un estiu així…! Ja ho som, venturós!

    Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions (Barcelona: Edicions 62, 1996), pàg. 91
  • [1906. Agost, dia 12. Puigcerdà]  Me llev dematinet, i devers les cinc i mitja ’cap a dir missa! a Santa Maria, la venerable església ogival primitiva, de tres naus, baixa, fosca, imponent. Hi trob el Sr. Rector, tan sa i tan bo, i tan dematiner i treballador i agradable com la primera vegada (1900) i la segona (1902) que el vaig veure. Tot d’una no m’ha conegut, llavò sí. Li estic agraïdíssim. Dic missa, don gràcies i ’cap a la fonda a berenar!
       El Dr. Schädel i el company Schulze duen son enrere. Se lleven grandiet, berenam, i ’hala a navegar! Ve l’amic Duran, mos n’anam a la casa de la vila, el Sr. Bal·le mos hi rep amabílissim, i mos ho mostren tot, especialment l’arxiu, a on el Dr. Schädel pren bones apuntacions. La plaça major vessa de gent i s’hi senten veus de tota la Cerdanya.

    Antoni M. Alcover, Dietari de l’excursió filològica 1906 (Barcelona: Proa, 2006), pàg. 73

Tema de la setmana

Dijous farà 150 anys del naixement d’Antoni M. Alcover, impulsor del Diccionari català-valencià-balear, «el monument més gran que té cap llengua romànica», en paraules del seu deixeble i continuador de l’obra del Diccionari, Francesc de B. Moll. Aquests dies veurem alguns mots i passatges trets dels dietaris que va escriure mossèn Alcover, apassionat per la llengua i la literatura popular. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cuca feraferm