pedregós -osa adj

Definició

Ple de pedres o rocs.

Per arribar al casalot van haver de seguir un camí pedregós.

Etimologia

De pedra, del llatí pĕtra, i aquest, del grec πέτρα, mateix significat. Més mots de la mateixa família són pedregar, pedregada, pedrer, empedreït, pedrada, pedrís i petroli.

Usos

 • La dita [Ja cal que es calci!] té l’origen en els costums monacals. Els ordes religiosos obligaven els monjos a anar descalços, excepte quan havien d’emprendre una llarga caminada, plovia o havien de travessar terrenys pedregosos o emboscats, que aleshores es podien calçar per protegir els peus. El fet de calçar-se, per tant, va lligat a la idea de dificultat i de duresa.

  Joan Antoja, Anna M. Matas i Víctor Pàmies, 101 dites il·lustrades per a tothom (Valls: Cossetània, 2022), pàg. 202
 • Quan tornàvem a les altes muntanyes
  no recordàvem aquell pas estret i pedregós.
  Llavors el pas era ferm, costa amunt i, al final
  sèiem contemplant l’alçada i el confí de la Terra.

  Olga Xirinacs, «Animal ferit», dins Una bomba al jardí (Barcelona: Stonberg, 2021)

Tema de la setmana

Per variar una mica, el tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat (o bé mitjançant aquest formulari) guanya un exemplar de les 101 dites il·lustrades per a tothom (Cossetània, 2022). En sortejarem dos més entre els altres encertants. Vegeu aquí les bases completes de participació.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

punxegut -udaterregada