pedregada f

Definició

Precipitació en forma de pedra, especialment si és abundant.

Fer una pedregada. Els efectes de la pedregada. Fer més por que una pedregada.

Etimologia

De pedregar, de pedra, del llatí petra, i aquest, del grec πέτρος, mateix significat. Una de les accepcions de pedra és ‘precipitació en forma de grans de glaç arrodonits i mig transparents, amb un diàmetre superior a 5 mil·límetres, formats per congelació de l’aigua continguda dins d’un núvol de tempesta. Cau pedra.’ Si el diàmetre dels grans no arriba a 5 mil·límetres, llavors no en diem pedra sinó calamarsa. Ara bé, si pedrega (o calamarseja), qui es posa a mesurar el diàmetre dels grans de glaç? El que hem de fer és posar-nos a recer.

Usos

  • Si alguna cosa ha marcat la vida de molta gent d’aquesta zona ha estat la pedra: la por i l’acceptació de la fatalitat de la pedregada. També ha marcat la meva vida, per descomptat. La influència que la tempesta ha tingut sobre la manera d’entendre els esdeveniments ha estat tan gran que sembla que l’arrossegui a tot arreu on vaig. Mai no he deixat de pensar en el núvol negre, ni en la ventada violenta que l’anticipa ni en aquell cel fred que s’acosta com si et busqués. El pots esperar, el núvol… Si el dia és xafogós i la temperatura puja fins als trenta-cinc graus, és molt probable que pedregui en un lloc o en un altre.

    Francesc Serés, La pell de la frontera (Barcelona: Quaderns Crema, 2014), pàg. 292
  • A l’estiu, així que veien aparèixer al cel un broma que fes mala pinta, corrien a la capella, pujaven al campanar i ventaven la Bartomeva. Aquesta campana tenia molt poder contra les pedregades. Si eren a temps de tocar-la abans que la nuvolada hagués entrat al terme d’Ars, no calia tenir por que pedregués perquè la Bartomeva feia fugir els núvols.

    Pep Coll, Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 1993)

Tema de la setmana

La pedra foguera de divendres ens duia el tema d’aquesta setmana: paraules i expressions relacionades amb les pedres.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pedra foguerano posar-se pedres al fetge