patracol m

Definició

1  Llibre o lligall de documents molt voluminós.
2  Documents exigits per l’administració pública, paperassa.

Etimologia

Alteració popular de protocol.

Usos

  • L’animadversió popular per aquesta enutjosa mania de la burocràcia de reclamar els documents més peregrins s’ha manifestat al llarg dels segles en forma de termes carregats de despit, com ara paperots o paperassa, generalment a partir de paper, que ja és una manera de rebaixar la categoria d’una cèdula, un atestat o una fe de vida. Però sense dubte la forma més punyent és patracol, no tan sols perquè invita a pronunciar-lo amb una ganyota de menyspreu sinó perquè és una alteració de protocol, el plec de documentació torracollons per excel·lència.

    , En perill d’extinció. Cent paraules per salvar (Barcelona: Empúries, 2005), pàg. 117
  • La història literària de tots els països recorda amb elogi el nom d’alguns traductors exemplars, que en les seves versions realitzaren autèntics monuments «de llengua», peces estilístiques perfectes, «re-creacions» admirables. Això, per desgràcia, acostuma a limitar-se a les obres mestres del cabal literari mundial: els patracols il·lustres, particularment els antics. Quan es tracta de llibres de menys categoria és impossible esperar aquest tracte de favor.

    «Mercat per a les traduccions» (1962), dins Examen de consciència (reproduït a Escrits sobre la llengua, València: Tàndem, 1994)

Tema de la setmana

Dels falsos amics de la setmana passada passem a amics de debò: els subscriptors de ‘Cada dia un mot’ que tenen l’amabilitat de suggerir-nos mots i expressions perquè les enviem. Cosa que mirem de fer tard o aviat sempre que trobem alguna citació que il·lustri l’ús del mot proposat, però si ens envieu vosaltres mateixos el patracol, tota aquesta feinada que ens estalviem. El mot d’avui és un suggeriment d’Eduard Sòria, de Barcelona. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

espatllabeceroles