beceroles f pl

Definició

1  Llibre per a aprendre les lletres.
2  Primers rudiments d’una ciència, d’un art.

Encara li costa de sumar: és a les beceroles del càlcul.

Etimologia

Afèresi d’abeceroles, derivat d’abecé.

Usos

  • Amb tot això no cal pas que et digui que el guió és a les beceroles. No avança ni amb rodes. Potser perquè jo mateixa m’hi poso els bastons a davant. Contínuament m’ho replantejo tot. Només tinc molt clar el començament i més vagament el final. Tal com et vaig comentar, començarà amb la mort de Renée. En un ambient tenebrós, gòtic: el pis tot entapissat de blau fosc, amb vitralls violetes, i la nit de tempesta per si mateixos ja donen el to —i no invento res. Sempre que hi penso, em ve a la imaginació la primera seqüència de Ciutadà Kane, tot i que són morts i personatges que no s’assemblen gens… Renée va morir envoltada de gent i se li atribueixen un munt de darreres paraules. Totes carregades de sentit.

    , La passió segons Renée Vivien (Barcelona: Columna, 1995)
  • En el nostre país són moltes i moltes les persones que tenen, no diré una gran cultura històrica, però que saben les beceroles de la història, i quatre cosetes d’art, i parlen d’arquitectura, i es pensen tenir un cert gust literari, i donen la seva opinió, i fins llegeixen versos. Aquestes persones —polítics, advocats, notaris, comerciants, gent de penya i gent que viu de renda—, no acostumen en general a tenir cap noció una mica científica, una mica ordenada de la naturalesa.

    Josep M. de Sagarra, «Ciència i natura» (La Publicitat, 20 de gener del 1924) (reproduït a L’ànima de les coses, Barcelona: Quaderns Crema, 2001, pàg. 225)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Jordi Roca, de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona)

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

patracolrom -a