pa de pessic

Definició

pa de pessicPa de pasta fina, lleugera i esponjosa, feta de farina, ous i sucre.

Etimologia de pessic

De pessigar, d’origen expressiu, d’una arrel pitsik-, pitsk- que pot donar la sensació de cargolar.

Usos

  • [8 de març de 1918]  A l’hora de les postres, a dinar, apareixen a taula una gran plata de crema cremada i un pa de pessic deliciós, flonjo, daurat, amb un polsim de sucre ingràvid. La meva mare em diu:
       —Ja saps que avui fas vint-i-un anys?
       I en efecte: seria absurd de discutir-ho: avui compleixo vint-i-un anys. Dono una ullada circular. El meu pare menja en silenci, en un estat de perfecta normalitat. La meva mare no sembla pas estar tan nerviosa com sol habitualment. Com que en aquest país només se celebren els sants, la presència del pa de pessic i de la crema em fan malfiar. Em pregunto si han estat elaborats per celebrar realment el meu aniversari o per recordar-me que el balanç dels primers anys és absolutament negatiu, francament magre.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)

Tema de la setmana

Aquest dissabte la Xarxa de Mots posa en marxa un nou e-projecte ben original: la ‘bloguització’ del Quadern gris, el dietari de joventut que Josep Pla va escriure entre el 1918 i el 1919 (i reescriure posteriorment, però això és una altra història). Aprofitant que el va començar el 8 de març del 1918, a partir de dissabte (111è aniversari del naixement de Josep Pla), amb 90 anys exactes de diferència respecte a les dates originals de redacció, l’anirem reproduint íntegrament en un blog. El podreu seguir a www.elquaderngris.cat i, si ho voleu, també us hi podeu subscriure.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

any de traspàsestripat -ada