estripat -ada adj

Definició

1  Esqueixat, esquinçat, vestit de parracs.

2  (fig.)  Mancat en absolut de correcció, de contenció, etc., en el parlar, en les maneres.

Etimologia

Derivat de tripa amb influx del llatí exstirpare, ‘extirpar’.

Usos

  • [9 de març de 1918]  Actualment, dos cosins germans de la meva mare són anarquistes d’acció, considerats molt perillosos per la policia… Es passen la vida entrant a la presó i sortint-ne, saltant d’un amagatall a l’altre, tan aviat són ací com a l’altra banda de l’Albera. El fet no és pas excepcional en les famílies del país: les branques riques, o tan sols benestants, solen ésser catòliques i convencionals; les pobres, anarquistes i estripades. A més riquesa d’un cantó sol correspondre més inconformisme a l’altra branca.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)
  • Pel fet d’haver arribat quatre grecs estripats al petit promontori de Sant Martí d’Empúries, resulta que som grecs —però no pas grecs de carn i ossos, és a dir, igual o molt semblants als grecs actuals que són en definitiva els que deuen tenir una semblança menys vaga amb els antics, sinó als grecs creats pels manuals d’erudició, als grecs artificials dels erudits, a les figures de cera gregues amb el nas hel·lènic dels museus.

    Josep Pla, El quadern gris, 15 d’octubre de 1919

Tema de la setmana

Compte enrere per al dia G… A partir del 8 de març, a www.elquaderngris.cat

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pa de pessicfer la mitja rialla